Ventilatie kerkzaal voldoet aan richtlijnen overheid Ventilatie kerkzaal voldoet aan richtlijnen overheid
In de kerkzaal, in het plafond zijn drie ventilatoren geplaatst zodat de kerkzaal mechanisch geventileerd wordt tijdens en na de kerkdienst. Hiervoor wordt buitenlucht in de zaal toegelaten zodat er luchtverversing ontstaat.
Dit levert echter ook een nadeel op. De vloerverwarming is indertijd niet ontworpen op constante luchtverversing en we raken ook meer warmte door ventilatie kwijt. Een ander gevolg is dat de lucht in de kerkzaal niet stabiel is, zij stroomt van vloerniveau naar het plafond en die luchtstroming merken we, het voelt als tocht.
Eigenlijk is het een dilemma, geen tocht betekent dus geen luchtverversing, geen luchtverversing betekent geen gezonde ruimte en niet aan de eisen voldoen. Maar omgekeerd kun je ook zeggen: onze kerkzaal voldoet aan de eisen voor luchtverversing bij bijeenkomsten en dat merken we aan de rondom ons bewegende lucht.

Jan Kooi