maandag 15 januari 2024

Poëzieavond Willem de Mérode (1887 – 1939)

Datum: 
 maandag 15 januari 2024
Tijdstip: 
 20.00  - 21.30 uur
Locatie: 
 Gorechthuis

Willem de Mérode was de dichtersnaam van Willem Eduard Keuning. Hij werd geboren in het Groningse Spijk, waar zijn vader Jan Keuning onderwijzer en kinderboekenschrijver was. De literaire handboeken noemen de Mérode de belangrijkste Nederlandse
Protestants-christelijke dichter tussen de beide wereldoorlogen in. Hij schreef mee dan 2300 gedichten. Minder dan de helft daarvan werd tijdens zijn leven gebundeld in 24 uitgaven. 
Op 26 februari 1924 werd de Mérode, die toen al zeventien jaar onderwijzer was, in Uithuizermeeden gearresteerd op verdenking van grensoverschrijdend gedrag. Het leverde hem uiteindelijk acht maanden gevangenisstraf op. De Gereformeerde gemeenschap van Uithuizermeeden, waarvan de Mérode lidmaat was, stond perplex.
Hans Werkman, auteur van de biografie van Willem de Mérode, ‘Bitterzoete overvloed’ (2010), beschrijft dit grote drama uit het leven van de dichter en de gevolgen ervan met veel kennis van zaken.
Na zijn vrijlating keerde de Mérode niet terug naar Uithuizermeeden, maar vond een nieuwe woonomgeving in Eerbeek, waar hij onder meer werd opgevangen door de schrijfster Wilma Vermaat.
Het leven en de poëzie van de Mérode zullen centraal staan tijdens deze avond.
 

terug