Groene tip voor de maand september Groene tip voor de maand september












Geef elkaar groene complimenten!

Kijk eens terug en bedenk met wat voor duurzame/groene veranderingen u/jij mee bezig geweest bent de afgelopen tijd.
Alle beetjes helpen: Een keer minder vlees eten, zonnepanelen geplaatst, vaker op de fiets of met het ov, kleding geruild, minder plastic verpakkingen,
milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen gebruikt, tweedehands spullen gekocht, tegels gewipt voor bij-vriendelijke planten enz.
Als we elkaar complimenten geven en enthousiast weten te maken, helpt dat enorm om betere rentjuffen -en meesters van de aarde te worden. Samen ben je sterker en word je gestimuleerd. Je raakt in gesprek met elkaar, krijgt nieuwe ideeën en je deelt je eigen ervaringen.
Het is belangrijk dat we de moed niet verliezen. Als iedereen op de aarde zo zou leven als wij Nederlanders dat doen, dan hebben we 3,6 aardbollen nodig en die zijn er gewoonweg niet.

Wat we wel kunnen doen, is kijken naar onze eigen inzet en elkaar motiveren en stimuleren om door te gaan, daar hebben complimenten een belangrijke functie bij. Complimenten kosten niets en hebben een grote impact!

Een hartelijk, groene compliment vanuit de Groene
Gorechtkerk commissie.

 
Groene Gorechtkerk Groene Gorechtkerk

Als gelovige hebben wij, individueel en als gemeenschap, de opdracht om recht te doen aan en zorg te dragen voor de schepping.
Vanuit dit uitgangspunt heeft de kerkenraad besloten om te streven naar een groene kerk. Dat houdt in: actief aan de slag gaan met duurzaamheid en het vergroenen van onze eigen gemeenschap. De manier waarop wij dat willen bereiken, is niet elkaar de maat nemen, maar waarderen wat er is, inspireren en uitbouwen.








Wij hebben ons aangemeld als Groene Kerk. Dat brengt de verplichting met zich mee om jaarlijks een groene stap te zetten.  De eerste stap die wij willen zetten is, per geleding, inventariseren wat er gedaan wordt. In onze ogen gebeurt er al veel, maar is het te weinig bekend. Door stukjes in de kerkbladen en op de website willen wij dat meer kenbaar maken. Na de inventarisatieronde willen wij in overleg met de kerkenraad voor elk volgend jaar een speerpunt kiezen.

Wilt u meer weten over Groene Kerken, dan kunt u kijken op https://www.groenekerken.nl/  

Kijk ook eens op https://www.groengelovengroningen.nl/

Met ons kunt u contact zoeken via de mail.
 
Groene tips Groene tips
De groene tips van de Groene Gorechtkerk.

Juli 2024 Loop jezelf warm

Juni 2024 Probeer minder of geen vlees te eten

April 2024 Nieuwe kijk op koopkracht

Maart 2024 Durf jij de uitdaging aan?

Februari 2024  Van ruilen komt geen huilen.

Januari 2024  Goede voornemens.
 
Duurzaamheid en Diaconie Duurzaamheid en Diaconie

De Gorechtkerk is, als dit stukje wordt geschreven, één van de 409 Groene Kerken in Nederland (zie www.groenekerken.nl/).
En als je dit leest, zijn er vast al wel weer een paar bij gekomen, want vele kerken willen hun steentje aan duurzaamheid bijdragen.

We hebben geïnventariseerd wat er door de Gorechtkerk aan duurzaamheid gedaan wordt.
Over het Jeugdwerk hebben we eerder geschreven.  
Bij de Diaconale Raad (DIRA), de samenwerking van de diaconieën van Dorpskerk en Gorechtkerk, is er ook over gesproken.
Natuurlijk gaat het bij de DIRA in de eerste plaats om het helpen van de medemens.
Maar daarnaast wordt er in meer of mindere mate aan duurzaamheid gewerkt.
Zo is de DIRA (in)direct verbonden met de stichting ‘oud papier', waarbij het er niet alleen om gaat om bij te dragen aan goede doelen, maar ook om het recyclen van papier: twee vliegen in één klap. De werkgroep ‘Goede Doelen’ doet hetzelfde door o.a. tweedehandsboeken te verkopen.
Verder staat de DIRA in contact met en steunt het de voedselbank; daar wordt veel voedsel uitgedeeld dat anders weggegooid zou worden.
Ook op andere manieren draagt de DIRA aan duurzaamheid bij.
Zo worden plastic munten, die mensen t.b.v. de collectes kunnen gebruiken, hergebruikt.
Verder komt de post vooral binnen via de mail en wordt het ook via de mail verstuurd. Vergaderdocumenten worden zo min mogelijk geprint. De meeste leden lezen mee op hun telefoon/laptop of tablet. Zo wordt er zo weinig mogelijk papier gebruikt.
Ook andere groepen in de Gorechtkerk zetten stappen.

Welke ideeën heb jij over de duurzame stappen van het College van Kerkrentmeesters?
In een volgend stukje komt dat aan de orde.

De Commissie Groene Gorechtkerk (mail) bestaat uit Rink Blankevoort, Michiel Pronk, Ida Stamhuis, Anita Wildeboer, en Tineke Wolters 
 
 
Op de kaart gezet. Op de kaart gezet.