donderdag 28 april 2022

Tine Tammes De eerste vrouwelijke hoogleraar in Groningen, en de eugenetica.

Datum: 
 donderdag 28 april 2022
Tijdstip: 
 20.00  - 22.00 uur
Locatie: 
 Gorechthuis

Tine Tammes begon in 1919 in Groningen haar inaugurele rede met “Mijne Heren Professoren”. Zouden deze hooggeleerde heren een vrouw in hun gelederen accepteren? Ze leek er alle vertrouwen in te hebben: “De vriendelijke tegemoetkoming mij reeds vroeger door verscheiden Uwer betoond, geeft mij goede hoop, dat ik zal mogen genieten van het voorrecht, dat de omgang met mannen van wetenschap biedt.”

Al was ze als vrouwelijke hoogleraar aan de Groningse Universiteit uniek, internationaal was ze verre van de enige vrouwelijke geneticus. Hoe was dat mogelijk: er waren immers nog maar nauwelijks afgestudeerde vrouwen?

Ze gaf in deze rede in niet mis te verstane woorden haar opinie over de eugenetica, de leer van de rasverbetering. Deze leer zou later door de Nazi’s worden omarmd met, zoals we allen weten, vreselijke gevolgen. Maar in 1919 werd het als progressief gezien. Rasverbetering zou de vele maatschappelijke problemen van die tijd te lijf kunnen. Zij was ertegen. Waarom? Was het moedig van haar om zich ertegen uit te spreken?

Ida Stamhuis is wetenschapshistoricus aan de Vrije Universiteit en won voor haar werk aan Tine Tammes de Amerikaanse “History of Women in Science Prize”.

Inleiding:        Dr. Ida Stamhuis
Datum:           Donderdag 27 april
Tijd:                20:00 - 22.00 uur
Plaats:            Gorechthuis

terug