dinsdag 22 november 2022

Verandering van geloofsvoorstelling

Datum: 
 dinsdag 22 november 2022
Tijdstip: 
 20.00  - 21.30 uur
Locatie: 
 Ons Centrum

Het is een herkenbare ervaring: soms merk je dat je over een bepaald onderwerp anders bent gaan denken. Meestal houd je die ervaring voor jezelf, maar soms lukt dat niet, bijvoorbeeld als je publiekelijk over een onderwerp hebt uitgesproken. Dan word je gedwongen om jezelf te verantwoorden: waarom ben ik van gedachten veranderd?

Tijdens deze avond zal verteld worden over een discussie die ruim tien jaar geleden in Nederland in het maatschappelijke debat speelde rond de idee van Intelligent Design. Dat is de gedachte dat er in de natuur complexe systemen aanwijsbaar zijn die onmogelijk door evolutie ontstaan kunnen zijn. Voor christenen was dat een heel aantrekkelijke gedachte, want zo was opeens wetenschappelijk bewijs voor God als schepper. Het ‘dwaze’ van dat geloof bleek ineens redelijk te zijn.

Na verloop van tijd lieten deelnemers aan deze discussie zoals EO-presentator Andries Knevel en de Delftse hoogleraar Cees Dekker echter de idee van Intelligent Design varen. Aan bod zullen komen hun motieven voor hun verandering, hoe zij daarover spraken en op welke manier zij Gods betrokkenheid bij de schepping zijn gaan zien.Die discussie is een opstap voor een gesprek over hoe wij zelf van geloofsinzichten veranderen, wat wetenschap voor ons geloof betekent en welke rol christenen in het maatschappelijke debat kunnen spelen.

terug