Opvang Oekraïense families november Opvang Oekraïense families november
Het is al weer ruim een half jaar geleden dat 2 Oekraïense moeders, Mariana en Olesia, en hun 3 kinderen hun intrek mochten nemen in het appartement aan de Molenweg 2A 1.
Met veel hulp vanuit de Gorechtkerk, financieel en in natura, konden ze daar een half jaar wonen, tot rust komen, contact houden met hun achtergebleven echtgenoten en familie en hopen op een spoedige terugkeer.
Dat laatste mocht helaas niet zo zijn!
De situatie in Oekraïne is allesbehalve verbeterd, uitzicht op een oplossing lijkt verder weg dan ooit.
Hoe nu verder?
Olesia en zoon Kyrill hebben besloten om toch begin november terug te gaan naar hun woonplaats Charkov. De onzekerheid en heimwee spelen daarbij een grote rol, hoewel ook thuis de onzekerheid zal blijven.
Mariana heeft ondertussen haar moeder naar Nederland gehaald, zij woont bij hen in.
De kinderen Amina (14) en Timur (5) voelen zich thuis in Haren. Beide volgen onderwijs in resp. Groningen en Haren. Daarnaast vinden ze hun ontspanning in dansen en voetbal. 
Mariana heeft een inkomen, maar dit is niet toereikend om de gangbare huur en de bijbehorende energiekosten te kunnen betalen.
De woning was beschikbaar gesteld tot eind oktober. Maar teruggaan naar Oekraïne is geen optie voor het gezin momenteel. Het gebied waar ze vandaan komen is te gevaarlijk. Haar man is onlangs opgeroepen om mee te vechten in de frontlinies. Een bericht waar altijd rekening mee werd gehouden maar nu werkelijkheid is geworden. 
Om die reden was besloten de woning, tegen een geringe vergoeding, toch nog tot 1 februari beschikbaar te stellen.
Echter, we werden ingehaald door de feiten:
Mariana en haar gezin kunnen, en zullen, op korte termijn hun intrek nemen in het Nesciocomplex, waar ze over twee kamers zullen beschikken.
Daarna kunnen ze, waar nodig, terugvallen op de faciliteiten van en ondersteuning door de gemeente en zal de projectgroep ontbonden kunnen worden.
Wij hopen dat deze gezinnen, en heel veel andere gezinnen, op een goede manier in Nederland kunnen verblijven, zolang het nog niet veilig genoeg is om terug te keren naar hun eigen land.

Namens de projectgroep Molenweg,
Elsa Veldman
06 48589048
 
terug